Asielopvang in Fatima gaat dicht

De vluchtelingeninstroom daalt en er is minder behoefte aan opvang. In de Tilburgse wijk vinden ze dat 'positief nieuws': de noodopvang voor asielzoekers gaat ook daar dicht. Per 1 september sluit Jozefzorg de deuren, kort daarna wordt het gebouw gesloopt. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) trekt de stekker uit de opvang, die in het najaar van 2015 tot veel commotie in de buurt leidde. De vluchtelingeninstroom in Nederland is flink gedaald, aan noodopvang is minder behoefte. Daardoor heeft het COA landelijk een overschot aan opvangplekken en heeft zij besloten om Jozefzorg dertien maanden eerder dan voorzien op slot te doen. 

"Een positieve ontwikkelingen", zegt Marcel Timmermans, voorzitter van de Bewonerswerkgroep Fatima. "De wijk krijgt weer rust. We kunnen straks weer als gelijken met elkaar omgaan, en niet als voor- en tegenstanders van de asielopvang. Want dat bleef bij sommigen toch wel diep zitten.

De eerste 400 vluchtelingen in Jozefzorg, vooral Syriƫrs, arriveerden in december 2015. Daarna werd het bewonersbestand diverser. Op dit moment zijn er nog 240 mensen gehuisvest, zegt omgevingsmanager Berry Simons. Vanaf nu komen er geen nieuwe bewoners meer bij. Asielzoekers met een verblijfsstatus kunnen naar huizen in Tilburg, anderen gaan naar azc's.

Goed gedaan

"Mooi dat het niet meer nodig is", reageert Sara van den Brink op het nieuws. Zij was een van de aanjagers van vrijwilligerswerk voor de vluchtelingen. "Het is natuurlijk cru voor de mensen die ergens in Europa gestrand zijn. Maar in Tilburg en Nederland hebben we het denk ik goed gedaan." Ook wethouder Mario Jacobs kijkt er graag op die manier naar: "De manier waarop mensen in de stad zich hebben ingezet heeft mij blij verrast." In roerige bijeenkomsten uitten een aantal wijkbewoners destijds de angst dat de asielzoekers voor overlast zouden zorgen. Dat is niet het geval gebleken. Omgevingsmanager Simons: "Noemenswaardige incidenten zijn er niet geweest." Timmermans: "Zeker de afgelopen maanden was het heel rustig." Eigenaar TBV Wonen sloopt het Jozefzorg-pand in het najaar. "We willen voorkomen dat het verpaupert of wordt gekraakt, zegt Rob Vinke, directeur van de corporatie. In 2020 wil TBV er betaalbare huurwoningen bouwen.

Ruimhartig Tilburg
In Tilburg zijn bijzondere samenwerkingsinitiatieven ontstaan tussen wijkbewoners en vluchtelingen. Door de gastvrijheid van de wijkbewoners hebben vele vluchtelingen een goede start kunnen maken in Tilburg. De gemeente is erg trots op de enthousiaste inzet van vele vrijwilligers die zich inzetten op en rondom Jozefzorg. Dit blijft in de toekomst van belang voor het wegwijs maken van statushouders in de stad. Met inzet van de vrijwilligers kunnen zij starten met meedoen in de maatschappij via 'welkom in de wijk'-activiteiten.

Bron: Brabants Dagblad, woensdag 22 februari 2017