Nieuwe Tilburgers maakt indruk

In een overvolle Club Smederij ging vrijdag 27 mei 'Nieuwe Tilburgers' in première. Met deze serie korte, toegankelijke filmportretten vertelt documentairemaker en ContourdeTwern-collega Jesse van Venrooij het verhaal van vluchtelingen in Tilburg. Wat voor mensen zijn die vluchtelingen nu eigenlijk die sinds kort in de stad wonen? En hoe vergaat het de vluchtelingen die inmiddels al jaren Tilburgers zijn?

Jesse: "Afgelopen najaar nam de vluchtelingenstroom enorm toe in Nederland. Dagelijks was hier veel negatief nieuws over. Ik schrok van de vaak negatieve en ongenuanceerde reacties op social media. Ik wilde zelf ontdekken wie die vluchtelingen nu eigenlijk zijn en dit in beeld brengen."

Dat is 'm bijzonder goed gelukt. De indrukwekkende, openhartige levensverhalen van deze nieuwe Tilburgers zorgden voor een lach en een traan. Want stel je eens voor dat jij je ouders 18 jaar niet ziet. Of dat je als vluchtende ouder een deel van je gezin moet achterlaten.

Eigenlijk zou iedereen deze twaalf portretten moeten zien. Dat kan ook: in ieder geval Omroep Tilburg en Omroep Brabant zenden de portretten binnenkort uit.